Näin saat frisbeegolfradallesi toimivan kävijäseurannan

12.08.2020

Kuinka paljon frisbeegolfradalla käy pelaajia? Minä päivinä pelaajia on eniten? Montako tuntia vuorokaudessa rata on käytössä? Miten saisimme kaupungin tai kunnan rakentamaan lisää ratoja?

Siinä muutama kysymys, joihin saat vastauksen, kun aloitat frisbeegolfradallasi kävijäseurannan. 

Tässä artikkelissa kerron miten saat frisbeegolfradallesi toimivan kävijäseurannan ja lisäksi mitä hyötyä siitä on sinulle.

"Kävijälaskurin avulla faktat kävijämääristä ovat saatavissa helposti, eikä kävijämääriä tarvitse enää arvailla. Fribarata.fi:n kävijälaskurit soveltuvat kaikille sisä- ja ulkoliikuntapaikoille. Niiden avulla on mahdollista selvittää esimerkiksi mitkä liikuntapaikat ovat kovalla käytöllä, jotta niiden ylläpitoon voidaan panostaa enemmän. Kävijälaskureista saatua dataa on myös hyödynnetty uusien liikuntapaikkojen suunnittelussa ja rakennuksessa", kertoo Fribarata.fi:n Mikko Tanska.

1 ) Suunnittelu - Ilmainen apu tarjolla helposti

Ole rohkeasti yhteydessä minuun mikko@fribarata.fi heti, kun sinulla on tarve kävijäseurannalle. Fribarata.fi on asentanut liikuntapaikoille yli 50 kävijälaskuria alle vuodessa ympäri Suomea. Todennäköisesti minulla on valmiina vastaus kaikkiin sinua askarruttaviin kysymyksiin ja lisäksi tiedän kaikki eri vaihtoehdot kävijäseurannalle. Intohimoni on auttaa sinua!

Reaaliaikainen kävijälaskuri asennettu käyttökuntoon. 

Tarpeiden kartoitus ja laskurin tyypin valinta
Kävijälaskurit toimivat joko infrapuna-, kamera- tai tutkatekniikalla. Frisbeegolflaskureissa käytetään tyypillisesti infrapunatekniikkaa, koska se ei tarvitse toimiakseen sähköpistorasiaa tai maastoon vietävää auton akkua, vaan laskuri toimii paristoilla. 

Infrapunatekniikalla toimivissa laskureissa on lähettävä ja vastaanottava yksikkö, joiden väliin muodostuu infrapunasäde. Lähettävän ja vastaanottavan yksikön suositeltu etäisyys toisistaan on 1-3 metriä, maksimietäisyys on kuusi metriä. Kun infrapunasäde katkeaa, laskuriin lisätään yksi käynti. Laskurit toimivat kahdella sormiparistolla ja paristot kestävät kävijöiden määrästä riippuen 1-2 vuotta. Ulkotiloissa frisbeegolfradoilla laskurit asennetaan aina vesitiiviiseen koteloon

Riippuen siitä miten kävijöitä halutaan mitata, valitaan laskurin ja lukijalaitteen tyyppi.

A) Laskuri

  • Kävijälaskuri voi laskea joko yhteen suuntaan kulkevat, tai erikseen erotella molempiin suuntiin kulkevat. Laskuri voi olla manuaalisesti tai automaattisesti luettava, johon kävijät lasketaan tunneittain tai jopa sekunnin tarkkuudella reaaliaikaisesti kävijät laskeva laskuri.
  • Laskurin sijoittelussa on tärkeintä, että laskurin ohi kuljetaan peräkkäin, ei vierekkäin. Mitä lyhyempi väli laskurin lähettävällä ja vastaanottavalla yksiköllä on, sitä tarkempi on niistä saatava data.

B) Lukija

  • Jos laskurista 800 metrin säteellä on sähköpistorasia, voidaan käyttää laskurin automaattista lukijalaitetta. Jos sähköpistorasiaa ei ole saatavilla, niin silloin käytetään aina laskurin manuaalista lukijalaitetta. Automaattinen lukijalaite voidaan yhdistää internetiin WLAN:in, LANin tai 3G/4G:n avulla ja lukija raportoi laskurin lukemat pilvipalveluun. Manuaalisen lukijalaitteen avulla laskuri luetaan paikan päällä maastossa ja se puretaan PC:llä olevaan raportointiohjelmaan.

Kävijälaskurin avulla faktat ovat saatavissa helposti, eikä kävijämääriä tarvitse enää arvailla. 

2 ) Asennus ja koulutus 

Pääset itse helpoimmalla, kun tilaat asennuksen Fribarata.fi:ltä. Tiedän mitä asennuksen yhteydessä on tehtävä, enkä ole tulossa sinun radallesi enää opettelemaan.

Reaaliaikainen kävijälaskuri asennettu käyttökuntoon.  

Teen aina laskureiden esiasennuksen etukäteen, jotta asennus paikan päällä maastossa sujuisi mahdollisimman nopeasti. Kävijälaskuri asennetaan vesitiiviiseen koteloon ja asennuspaikka valitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Laskuri voidaan asentaa esimerkiksi puuhun, opastetolppaan, siltaan, porttiin tai johonkin muuhun paikkaan radalla. Laskuri käynnistetään ja testataan, jonka jälkeen asennus viimeistellään naamioimalla laskuri sopivalla tavalla.

Reaaliaikaisen kävijälaskurin testaus asennuksen jälkeen Sandösunds DGP:ssä Ahvenanmaalla.

Asennuksen jälkeen annan koulutuksen raportointiohjelman käyttöön ja näytän eniten käyttämäni raportointivaihtoehdot.

3 ) Raportointi

Automaattisesti luettavien laskureiden lukemat tulevat näkyviin pilvipalveluun ja PC:lle raportointiohjelmaan. Manuaalisesti luettavien laskureiden lukemat puretaan raportointiohjelmaan. Pilvipalvelu tukee API-rajapinnan kautta tapahtuvia kyselyitä ja statistiikka on vietävissä sitä kautta myös muihin järjestelmiin, webbisivuille tai appseihin. 

Reaaliaikaisti raportoivien laskureiden data päivittyy saman tien pilvipalveluun ja raportointi voidaan jakaa kaikkien nähtäväksi internetiin ilman käyttäjätunnuksia.

 Esimerkkinä automaattisesti päivittyvä tämän päivän statistiikka Kastelholm DGP-radalta Ahvenanmaalla.

Automaattisesti raportoivien laskureiden kävijämäärät voidaan esittää esimerkiksi frisbeegolfradoilla olevilla näyttötauluilla. Lisäksi lukemat voidaan näyttää apsissa, jossa radat on merkitty karttapohjaan ja niiden käyttöaste ja päivittäiset kävijämäärät voidaan näyttää liikennevaloilla. 

Esimerkiksi kaikille Ahvenanmaan frisbeegolfradoille toteutettu viiden minuutin välein päivittyvä tilanne, josta näkee helposti kaikkien ratojen käyttöasteen. Näin voit valita pelaamisen radalla, jossa ei ole ruuhkaa. Appsi löytyy osoitteesta www.discgolfpark.ax

Lue ihmeessä myös juttu "Real-time visitor counting solution up and running at Åland Disc Golf Island".

Alla esimerkkiraportteja raportointiohjelmasta

4 ) Datan hyödyntäminen

Minkälainen data sitten kiinnostaa kuntapäättäjiä, jotka ovat päättäneet tai tulevat päättämään uusien frisbeegolfratojen rakentamisesta?

A) Kuinka monta tuntia frisbeegolfrata on käytössä päivittäin?

  • Kävijälaskurin statistiikasta nähdään helposti koska on pelattu päivän ensimmäinen ja viimeinen pelikierros.

Esimerkki Espoon Puolarmaarin frisbeegolfradalta (linkki)

  • "Liikuntapaikka on käytössä 16-18 tuntia päivittäin. Puolarmaarin frisbeegolfrata on Espoon kaupungin ilmainen liikuntapaikka. Ensimmäiset kierrokset pelattiin jokaisena viikonpäivänä ajalla kesä-joulukuu 2019 klo 6-8 ja viimeiset klo 23-24, eli rata on ollut käytössä 16-18 tuntia jokaisena päivänä."

Vilkkain päivä radalla oli lauantai 17.8.2019, jolloin rata kierrettiin 606 kertaa, heti aamukuudesta eteenpäin aina puoleen yöhön saakka (ja itse asiassa sen ylikin, mutta vuorokausi vaihtui tässä kohtaa).

B) Näytetään kuinka paljon frisbeegolf on lisännyt ihmisten liikkumista

Frisbeegolfradoilla liikkuu todella paljon ihmisiä, jotka eivät lähtisi muuten liikkumaan luontoon. Liikunta tuottaa nautintoa, nostaa mielialaa ja saa olon tuntumaan energiseltä.

Esimerkki Espoon Puolarmaarin frisbeegolfradalta (linkki)

  • "Frisbeegolf liikuttaa ihmisiä. Yksi ratakierros pelattuna on pituudeltaan n. 2.8 km, joten fribaajia on liikutettu yhteensä kesä-joulukuu 2019 aikana 146277 km. Maapallon ympärysmitta on 40 075 km, joten maapallo kierrettiin pelaajien toimesta yhteensä 3.65 kertaa."
C) Kuinka paljon radalla on käynyt oikeasti pelaajia ja kuinka monta tuntia frisbeegolfrata on liikuttanut ihmisiä

Esimerkki Espoon Puolarmaarin frisbeegolfradalta (linkki

  • "Frisbeegolfin räjähdysmäisestä kasvusta kertovat seuraavat lukemat. Rata kierrettiin ajalla kesäkuu-joulukuu 2019 yhteensä huikeat 52 242 kertaa. Kuukausijakauma meni seuraavasti; kesäkuu 11 258, heinäkuu 14 330, elokuu 12 387, syyskuu 7225, lokakuu 3317, marraskuu 2013 ja joulukuu 1712."

Kun yksi ratakierros kestää keskimäärin 90 minuuttia, niin frisbeegolf on harrastuksena liikuttanut ihmisiä Puolarmaarin frisbeegolfradalla seitsemän kuukauden aikana yhteensä 4 701 780 minuuttia, eli 78 363 tuntia, eli 3 265 vuorokautta, eli 466 viikkoa, eli 116 kuukautta, eli lähes kymmenen vuotta. Melko paljon sanoisin!

Kävijälaskureista saatua dataa on myös hyödynnetty uusien liikuntapaikkojen suunnittelussa ja rakennuksessa. 

5 ) Ilosanoman levittäminen, lue mitä muut ovat tehneet

Kävijäseurannasta on oikeasti hyötyä! Fribarata.fi on toteuttanut yli 50 onnistunutta asennusta, joista saadun statistiikan avulla on esimerkiksi saatu jo rakennettua uusia frisbeegolfratoja ja saatu vakuutettua kuntapäättäjiä ja sponsoreita frisbeegolfin räjähdysmäisestä kasvusta. Ilman kävijälaskureista saatavaa oikeaa statistiikkaa tämä ei olisi ollut mahdollista. Ei ole uskottavaa kertoa, että kävijöitä on paljon, jos ei tiedä kuinka paljon, eikä arvio ei perustu mihinkään faktaan.

Lue alta muutama esimerkiksi tyytyväisiltä asiakkailtamme

Real-time visitor counting solution at Åland Disc Golf Island (linkki)

  • "We wanted to give the visitors service so they could go to courses that are not so crowded, because I'm many places it is long waiting times before you can play."

When we announced the project different people took contact with me in the industry and I have talked with them all and then I was continued with the one I got a good feeling with. And in the discussion with Fribarata I felt that they can deliver what I wanted.

  • "It is really interesting for me and also for the course owner to see how many are playing so if they improve the course it will come more players, so it is making my life much easier when I talk to people on the island about this project", says Mats Adamczak about Åland DiscGolfPark.

Kävijälaskureiden avulla entistä parempi frisbeegolfrata (linkki)

  • "Kävijälaskureiden avulla saadaan parannettua palvelua säätämällä aukioloaikoja kävijämäärien mukaan, saadaan dataa kumpi radoista kerää enemmän pelaajia sekä pystytään tehostamaan valvontaa erityisesti ratamaksujen suhteen. Tämä taas tarkoittaa entistä parempaa ja tehokkaampaa frisbeegolfrataa", kertoo Sibben Juha Kytö.

Kävijälaskurin valinta oli helppoa (linkki)

  • "Pitkän aikaa olemme arponeet kävijämääriä Ford DGP:ssä. Nyt se loppuu, kun saamme laadukasta dataa aina sitä tarvittaessa. Fribarata.fi:n toimittama ja juuri frisbeegolfiin suunniteltu kävijälaskuri oli meille helppo valinta. Data on helppo lukea ja siihen voi luottaa. Tämän avulla meidän on äärimmäisen helppo todeta kuinka paljon radalla todellisuudessa on kävijöitä", kertoo Oy Ford Ab Myyntipäällikkö Joni Luumi.

Kävijälaskureiden avulla vastataan radan käyttäjien tarpeisiin (linkki)

  • "Kävijämäärien seurantaa Talissa on suunniteltu jo pitkään. Nyt se vihdoin pystytään toteuttamaan, ja toivottavasti tämä auttaa meitä vastaamaan radan käyttäjien tarpeisiin entistä paremmin", kertoo Talin Tallaajien puheenjohtaja Juho Hautala.

Kävijälaskureiden aatelia (linkki)

  • "Yksi frisbeegolfin haasteista on todentaa lajin suosiota esimerkiksi kunnan päättäjille ja mainostajille tai sponsoreille, koska lajille on ominaista ilmaiset radat, joille kuka tahansa voi mennä pelaamaan ilman jäsenyyksiä tai lisenssejä. Lopulta yllättävän pieni pelaajamäärä liittyy jäseniksi saati hankkii Suomen frisbeegolfliiton kilpailulisenssiä. Virallisia harjoituksia järjestetään merkittävästi vähemmän kuin muissa lajeissa." 

Suosion todentaminen on tärkeää, koska sitä kautta yhdistykset voivat saada enemmän tukia ratojen kehittämiseen ja ylläpitoon.

  • "Yksi tapa todentaa lajin ja ratojen suosiota on hankkia radalle kävijälaskurit. Tee-se-itse henkilöt virittelevät pelkän numerolaskurin muutamalla kympillä rakentamalla kaiken itse ja siinä on tosi hyvää tekemisen meininkiä, joka on LDG:llekin tuttua - tätä ratkaisua mekin harkittiin.

    Lopulta me päädyttiin kippis2020-hankkeen myötä hankkimaan sellaiset laskurit, joista saa kivoja raportteja ulos, koska monesti kuva kertoo enemmän kuin pelkät sanat/numerot - ja monesti graafeista tykkäävät myös kuntien ja yritysten päättäjät"
    ,
    kertoo Heinolalaisen LDG ry:n toiminnanjohtaja Jere Pohjankoski.

6) Kävijälaskureiden avulla saa luotettavaa dataa

Frisbeegolfratojen lisäksi kävijäseurannasta voi olla apuja esimerkiksi kaikilla muilla ilmaisilla sisä- ja ulkoliikuntapaikoilla kuten kuntoportaat, vaellusreitit, puistot, virkistysalueet, kuntoradat, hiihtoladut, pyöräilytiet, leikkipuistot, uimahallit, uimarannat, venelaiturit, maastopyöräreitit, kuntosalit, jalkapallokentät, jalkapallohallit, tenniskentät, tekojääradat, jääkiekkokaukalot, salibandyhallit, koirapuistot, näköalapaikat ja muut luontokohteet.

Jos sinusta tuntuu, että tämänäkaltainen statistiikka on hyödyllistä, niin se on mahdollista saada aikaiseksi Fribarata.fi:n toimittamilla kävijälaskureilla. Tilaa kävijälaskurit Fribarata.fi verkkokaupasta osoitteesta https://www.fribarata.fi/verkkokauppa tai lähetä meili mikko@fribarata.fi

kartoitetaan tarpeenne ja rakennetaan yhdessä teille toimiva kävijäseuranta, joka toimii tarvittaessa jopa reaaliaikaisesti.